geplaatst door op 23 februari 2015 in |

Een zolder appartement op het Noordereiland in Rotterdam is getransformeerd tot een loft. De opdracht was om de rommelige indeling van het voormalige corporatie appartement aan te pakken. Het grootste gemis was uitzicht op de rivier en een gevoel van ruimte. De grootste ergernis was het feit dat de schitterend getekende grenen vloer niet goed lag en ook niet hersteld kon worden. De grootste behoefte was rust en ruimte.

In nauw overleg met de opdrachtgever en met hanteren van cradle to cradle, hergebruik en upcycling principes is in een organisch ontwerpproces een stoere, ruime woning ontworpen.

Loft Noordereiland_2 540

zicht vanuit de leefzone

Behalve een blokje met de entree en natte cel is één grote lichte ruimte ontstaan met drie zones. Een ruime leefzone, een smallere verbindingszone met daarin de keuken en eettafel en een slaapzone. Door de woonruimte loopt een houten lint waarin vrijwel alle programma is verwerkt, inclusief een zitplaats met zicht op de Maas. Deze vorm is helemaal gemaakt uit de met zorg opgenomen grenen vloer en sloopmateriaal uit het appartement, aangevuld met andere hergebruikte materialen.

overzicht_2 loft noordereiland

zicht vanuit de slaapzone

hangmat loft noordereiland

De relaxzone is licht en ruim en als de avondzon binnenschijnt is er precies in de zon een plek voor de hangmat.

aanrecht loft

In de verbindingszone bevindt zich de keuken met maatwerk RVS blad. Leuk detail is dat dit blad voor € 65 via Marktplaats is gekocht. De indeling van het keukenblok is op het blad aangepast. De werkblad verlichting is gemaakt van afgedankte bestekkorfjes.

maaszicht 540

In de slaapzone is door de kasten slim te schakelen een trap gecreëerd, die voert naar het uitkijkpunt in de hoge dakkapel. Van hieruit is zicht op het water aan zowel de noord- als de zuidkant.

Rust en ruimte is gecreëerd door het kleuren palet en de eenduidige toepassing van materiaal. De open ruimte is zo spaarzaam mogelijk ingevuld.

Het losse meubilair is een mix van erfstukken, maatwerk, afdankertjes, Marktplaats en grofvuil vondsten en creatief gebruik van ‘afval’.

detail lichtbrug 540

Het lint heeft altijd een functie. De smalle stroken herbergen in alle zone’s de verlichting en de bedrading.

verbinding slaapkamer 540

verbinding slaap- keukenzone

ladenkast_1-540

alle ladenkasten zijn mobiel en vervaardigd van aanwezige lades en de grenen vloer

in samenwerking met:
FORBO
Gert Jan Bok
XENOMOBILE
Leunis Verlinde

Share